Vetraním proti špine

Aby sa prach nestihol tak rýchlo rozšíriť po byte, pomáha zvýšenie vlhkosti vo vzduchu. To platí hlavne v zimných mesiacoch, pretože vykurovanie vysušuje vzduch v miestnosti.

Preto v chladnom ročnom období sa na vykurovacie telesa umiestňuje miska s vodou. Voda sa bude vyparovať a zaistí zvlhčenie vzduchu v miestnosti. Mimo toho je vhodné len jednorazové vetranie, pretože ak sú okná otvorené príliš dlho vnikne z vonku do vnútra veľa prachu.
Veľmi vhodné je tiež používanie prachoviek z mikrovlákna vzhľadom k ich antistatickému účinku. Častice prachu sa na ne prisajú aj bez vlhkosti. Sú preto vhodné hlavne u nábytku citlivého na vodu. Pozor je potrebné dávať u nábytku vysokým leskom. Ten by prachovka z mikrovlákna mohla poškriabať, alebo spôsobiť stratu lesku.

Hrubé nečistoty na regáloch, komodách je možné odstrániť taktiež pomocou vysávača so štetcom na nábytok.

Vyhlásit boj proti magnetu na prach a nečistoty

Starožitný nábytok

Starožitný nábytok je ozdobou bytu, často však pôsobí takmer ako magnet na prach. Z citlivých kúskov nábytku by sme nikdy nemali odstraňovať prach vlhkou handričkou. K pravidelnému upratovaniu preto postačí jednoducho použiť suchú prachovku.

Ozdoby alebo zle prístupné miesta je vhodné čistiť štetcom. Voda by sa nemala používať ani v prípade silného znečistenia. Vhodný je čistiaci prostriedok určený na drevo, resp. dyhu. Pritom je vždy potrebné riadiť sa pokynmi od výrobcu.

Vykurovacie telesá

V zime sa škárach a lamelových vykurovacích telesách usádza veľa prachu. Jeho odstránenie urýchli úzka kefa na vykurovacie telesá. Kto ho doma nemá, môže prach zo škár vytrieť pomocou silikónovej stierky okolo, ktorej natiahnete prachovku z mikrovlákna.

U rebríkových vykurovacích telies môžete použiť parný čistič. Za týmto účelom pridržte uterák za vykurovacím telesom a pomocou prúdu pary odfukujte nečistoty a z medzier medzi rebrami ako je vyobrazené na obrázku.

Koberce a závesy

Koberce, záclony a posteľné priadlo sú skutočné lapače prachu. Z tohto dôvodu je potrebné koberce pravidelne upratovať a posteľnú bielizeň vytriasať vonku, aby sa častice neroznášali po celom byte.

Záclony je vhodné prať pravidelne. Vyžmýkané závesy je najlepšie zavesiť hneď späť na garniže. Zamedzí sa tak ich pokrčeniu.

Okná a sklá

Presúvanie rebríka, ťahanie vedra: umývanie vysokých okien, napríklad v zimnej záhrade je veľmi namáhavá práca. Praktickým riešením je predlžovací nadstavec na vysávač okien, ktorým sa pohodlne zo zeme dajú vyčistiť i ťažko prístupné plochy.

I keď sa nablýskaná skla okien len polovica úspechu, je potrebné myslieť aj na tesnenie. Je vhodné opláchnuť ho malým množstvo vody, alebo utrieť handričkou a čistiacim prostriedkom na okná. Handričku stačí pritom len ľahko navlhčiť a pri aplikácii príliš netlačiť, aby z neho nekvapkala voda. Medzery na okenných rámoch môžeme vyčistiť pomocou parného čističa.